ΧΙΟΥ

Δήμος: Ψαρών    
Εδρα: ΨΑΡΑ 
Δήμαρχος: Βρατσάνος Κωνσταντίνος
Δ. Σύμβουλοι: αναλυτική παρουσίαση
Διεύθυνση: ΨΑΡΑ 
Τηλέφωνο: 2274350100 
Τηλέφωνο:  
e-mail: psara2@otenet.gr 
Τ.Κ.: 82104 
Πόλη:  
Fax: 2274350113 
URL: http://www.psara.gov.gr 
Δήμος:  Οινουσσών        
Εδρα: ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ 
Δήμαρχος: ΒΟΓΙΑΝΤΖΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Δ. Σύμβουλοι: αναλυτική παρουσίαση
Διεύθυνση: ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ ΧΙΟΥ 
Τηλέφωνο: 2271351300/317 
Τηλέφωνο:  
e-mail: oinouses@0814.syzefxis.gov.gr 
Τ.Κ.: 82101 
Πόλη:  
Fax: 2271351330 
URL: http://www.oinousses.gov.gr 
 

Δήμος: Χίου        
Εδρα: ΧΙΟΣ 
Δήμαρχος: ΒΟΥΡΝΟΥΣ ΕΜΑΝΟΥΗΛ
Δ. Σύμβουλοι: αναλυτική παρουσίαση
Διεύθυνση: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 2 
Τηλέφωνο: 22710-44383 
Τηλέφωνο: 2271350860 
e-mail: d.xios7@otenet.gr 
Τ.Κ.: 82100 
Πόλη: ΧΙΟΣ 
Fax: 22710-44393 
URL: http://www.chioscity.gr 
 

 
 

Χίος

Η Χίος είναι νησί του Ανατολικού Αιγαίου. Απέχει ελάχιστα από τις ακτές της Μικράς Ασίας. Μόλις 3,5 ναυτικά μίλια τη χωρίζουν, από το ακρωτήριο Πούντα ως τη χερσόνησο της Ερυθραίας στο ύψος του Τσεσμέ (Κρήνη). Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί στην Ελλάδα (904 τετρ.χιλιόμετρα) με μήκος ακτών 213 χιλιόμετρα, δέκατο σε μέγεθος στη Μεσόγειο και πληθυσμό που ζει τόσο στην πόλη και λιμάνι της Χίου, όσο και στα 64 χωριά του νησιού. Ακόμη, η Χίος έχει μεγάλη απόδημη κοινότητα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.
Τα κύρια προϊόντα που εξάγει είναι η μαστίχα, το λάδι, τα σύκα και το κρασί ενώ έχει διεθνή φήμη για το μέγεθος και την ποιότητα της ναυτιλίας της. Ο πληθυσμός της φθάνει τους 53.817 κατοίκους . Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη της Χίου, που λέγεται και Χώρα.
Θα ήταν δύσκολο να περιγράψει κανείς με λόγια έναν τόπο. Πώς μπορεί κάποιος να μεταφέρει εικόνες, συναισθήματα, εικόνες, μυρωδιές και ό,τι έχει σχέση με τις ανθρώπινες αισθήσεις; Η φιλοδοξία μας σίγουρα δεν είναι να κάνουμε κάτι τέτοιο μέσα από αυτό τον ιστότοπο. Η επιθυμία μας είναι σας δημιουργήσουμε το κίνητρο για να επισκεφθείτε ή να μπείτε στη διαδικασία της σκέψης να επισκεφθείτε ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Ελληνικού Αιγαίου. Ένα νησί που ίσως να μην έχει τη φήμη πολλά υποσχόμενων τεχνητών παραδείσων της Μεσογείου, αλλά που αποτελεί ένα καλοκρυμμένο μυστικό της Ελλάδας.

Εκεί, όπου ο καθένας από εσάς μπορεί να χτίσει τον προσωπικό του παράδεισο, μέσα από την ιστορία, την παράδοση, την ενέργεια, τους ανθρώπους, τις γεύσεις, τις εναλλαγές τοπίου, την ποικιλομορφία αρχιτεκτονικής και παραλιών.

Σας καλωσορίζουμε στον τόπο μας : στη Χίο !

Η Ιστορία της Χίου

Το νησί της Χίου κατοικήθηκε από τα βάθη των αιώνων και οι παλαιότερες ενδείξεις προέρχονται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Σημαντικό ρόλο αρχίζει να διαδραματίζει στην Ιστορία της Χίου η εγκατάσταση των Ιόνων γύρω στο 1100 π.Χ. Οι Ίωνες που θεωρείται ότι κατάγονταν από την ηπειρωτική Ελλάδα, αποίκισαν μια σειρά από νησιά χτίζοντας πόλεις κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Μικράς Ασίας. Σύντομα οι πόλεις αυτές ανέλαβαν πρωτεύοντα ρόλο στην εξέλιξη του Ελληνικού πολιτισμού. Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο Όμηρος καταγόταν από τη Χίο και έζησε σε αυτήν τον 8ο αιώνα π.Χ. Στου επόμενους αιώνες από τη Χίο προήλθαν και άλλα σημαντικά ιστορικά πρόσωπα, όπως ο τραγικός ποιητής Ίων (5ος αι. π.Χ.), ο ιστορικός Θεόπομπος (4ος αι. π.Χ.), και αρκετοί σημαντικοί γλύπτες του 5ου και 6ου αιώνα π.Χ. Ένας από αυτούς, ο Γλαύκος, θεωρείται ότι ανακάλυψε τη συγκόλληση των μετάλλων.

 

 

 

Η Χίος σχημάτισε μια χαλαρή συνομοσπονδία με τις άλλες Ιονικές πόλεις-κράτη αλλά κατακτήθηκε από τους Πέρσες στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. Η επανάσταση των Χιωτών και των άλλων Ιώνων οδήγησε στη ρήξη της Αθήνας με τους Πέρσες. Μετά τους Περσικούς πολέμους, η Χίος προσχώρησε στην Αθηναϊκή Συμμαχία, αλλά σύντομα θέλησε να απομακρυνθεί από την επιρροή των Αθηναίων. Η Αθήνα τιμώρησε τους απείθαρχους Χιώτες το 412 π.Χ. και η Χίος παρέμεινε προσδεμένη στο άρμα της Συμμαχίας ως την ανεξαρτησία της το 354 π.Χ. Ήταν όμως πλέον αργά, αφού πρώτα οι Μακεδόνες Έλληνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μετά οι Ρωμαίοι κυριάρχησαν σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, καταλαμβάνοντας και τη Χίο.

 

 

 

Με την εξάπλωση του Χριστιανισμού, η Ιστορία της Χίου συνεχίζεται κάτω από τη σκέπη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για πολλούς αιώνες, με εξαίρεση σύντομες χρονικές περιόδους κατά τις οποίες λεηλατήθηκε από τους Σαρακηνούς. Τον 13ο αιώνα, μετά την 4η Σταυροφορία, πρώτα οι Βενετοί και στη συνέχεια οι Γενουάτες εγκαταστάθηκαν στη Χίο. Η Χίος άνθισε κάτω από τους Γενουάτες, αλλά κατακτήθηκε το 1566 από τους Τούρκους. Το 1821 η Χίος μαζί με τη Σάμο συμμετείχε στην εθνική επανάσταση, αλλά τον επόμενο χρόνο οι Τούρκοι θεώρησαν ότι έπρεπε να τιμωρήσουν παραδειγματικά τη Χίο, σφάζοντας 25.000 άτομα και πουλώντας στα σκλαβοπάζαρα άλλους 80.000. Οι λίγοι Χιώτες που απέμειναν διασκορπίστηκαν στα άλλα νησιά και σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

 

 

Αργότερα μέσα στον ίδιο χρόνο, ο Ναύαρχος Κανάρης ανατίναξε μέσα στο λιμάνι της Χίου τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου σκοτώνοντας τον Ναύαρχο Καρά-Αλή και πολλούς άλλους Τούρκους. Γνωστοί άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, όπως ο Ντελακρουά και ο Ουγκώ απαθανάτισαν με την τέχνη τους τις μαρτυρικές στιγμές της σφαγής του 1822. Ένας ισχυρός σεισμός το 1881 άφησε επίσης πολλά θύματα στο νησί, αλλά στη συνέχεια η ζωή ξαναβρήκε σιγά σιγά τον κανονικό ρυθμό της και το 1912 η Χίος επανενώθηκε και τυπικά με τον εθνικό κορμό.

 

Παραλίες της Χίου

Η Χίος σύμφωνα με τα στοιχεία της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Πολεμικού Ναυτικού έχει συνολικό μήκος ακτογραμμών 213 χλμ.

Στην Ελληνική επικράτεια της Χίου ανήκουν οι εξής νήσοι, νησίδες και βραχονησίδες με αλφαβητική σειρά:

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΧΙΟΥ: 1)Αγία Δύναμις ή Κούνουπος, 2)Άγιος Στέφανος, 3)Βενέτικο, 4)Γκέρτης, 5)Γλαστρί, 6)Διαπόρια, 7)Δίδυμο, 8)Κετργόπετρα, 9)Κοκκινονήσια: Αγ. Στέφανος ή Καλό Λιμάνι, 10)Κοκκινονήσια: Ασπρόνησος ή Πελαγόνησος, 12)Κολύμπια, 13)Κοράκια, 14)Κουμανού Πέτρα ή Νησί 15)Μαργαρίτης, 16)Μουλά Πέτρα ή Βενετικόπυργος, 17)Ξυλού ή Πέτρα, 18)Πυργίον, 19)Σάνι, 20)Σαρακηνόπετρα, 21)Σκαφιδόπετρα ή Ξυλόπετρα, 22)Στρόβιλο 23)Στρόβιλο, 23)Ταύρος 24)Φοράδα, 25)Χίος.

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ: 1)Αγ. Παντελεήμων ή Μανδράκι, 2)Αρχοντόνησο, 3)Βατάκι, 4)Βάτος, 5)Γαβάθι ή Γαϊδουρόνησο, 6)Μονόπετρο, 7)Οινούσσα ή Αιγνούσσα, 8)Παπαποντικού ή Αλών, 11)Πρασονήσια ή Κυονήσια ή Κύο, 12)Χάλικας ή Πατερόνησο.

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΨΑΡΩΝ: 1)Άγιος Νικόλαος, 2)Δασκαλειό, 3)Καραγιάννη, 4)Κοκκινονήσι, 5)Μαραγκού, 6)Μαστρογιώργης, 7)Νησόπουλο, 8)Πρασονήσι, 9)Χαβιαρόπετρες, 10)Χελώνα, 11)Ψαρά.

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΝΤΙΨΑΡΩΝ: 1)Άγιος Ιωάννης, 2)Αντίψαρα, 3)Δύο Αδέρφια, 4)Ζαργάνα ή Κουτσουλιά, 5)Ζερβού, 6)Κατονήσι, 7)Κοκκινονήσι, 8)Μεδιακό ή Μεσιακό, 9)Σκάκια ή Σκόγιο, 10)Χέλι ή Κακάβη, 11)Χτένι

 

 
ΝΕΑ ΜΟΝΗ

Η Νέα Μονή κατασκευάστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα με δωρεά του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μονομάχου και της συζύγου του Ζωής.
Για πολλούς αιώνες ήταν το σημαντικότερο λατρευτικό κέντρο της Χίου αλλά έπαθε σημαντικές καταστροφές κατά τον 19ο αιώνα. Λεηλατήθηκε από τους Τούρκους το 1822 και ο σεισμός του 1881 προκάλεσε την κατάρρευση του τρούλου και του καμπαναριού καθώς και την καταστροφή πολλών ψηφιδωτών.

ΚΑΜΠΟΣ

Μιά από τις ομορφότερες περιοχές του νησιού είναι ο Κάμπος, μία καταπράσινη πεδιάδα 3 χιλιόμετρα νότια της πόλης καλυμένη με εσπεριδοειδή. Καταλαμβάνει έκταση 10 χιλιομέτρων μήκους και 2 χιλιομέτρων πλάτους. Τα βουνά που τον περιβάλουν από τα δυτικά είναι και η πηγή των υπόγειων υδάτων του, που του παρέχουν την πλούσια βλάστησή του.

ΑΝΑΒΑΤΟΣ

Το χωριό Ανάβατος είναι κτισμένο σε ένα λόφο 450 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας , με απόκρημνες πλαγιές από δυτικά και νότια και με ένα μοναδικό πέρασμα από βορρά. Οι κάτοικοι εκμεταλλεύτηκαν την φυσική οχύρωση του λόφου και την ενίσχυσαν με περιμετρικό τείχος γύρω από τα ενωμένα μεταξύ τους σπίτια.

ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΑ

Τα Μαστιχοχώρια είναι τα χωριά της νότιας Χίου όπου φύεται και καλλιεργείται η μαστίχα. Πολλά από αυτά είναι γνωστά και ως καστροχώρια λόγω της αρχιτεκτονικής τους. Τα σπίτια είναι κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και τα δρομάκια είναι στενά και λιθόστρωτα. Η δόμηση αυτή αλλά και το περιμετρικό τείχος τα προστάτευαν από τους πειρατές και τους Τούρκους. Οι αλλαγές από την αρχική τους μορφή, αιώνες πριν, είναι ελάχιστες.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΟΛΥΜΠΩΝ

Το σπήλαιο των Ολύμπων είναι σπηλαιοβάραθρο με εξαιρετικά πλούσιο σταλακτικό διάκοσμο και παρά τις μικρές του διαστάσεις, αποτελεί ένα από τα αξιολογότερα σπήλαια της Ελλάδας.
Λειτουργεί από τις αρχές Μαίου έως Οκτώβριο.

 

             

 

 
 

 Εδώ μπορείτε εύκολα και γρήγορα να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν τα προϊόντα μας,τις ισχύουσες προδιαγραφές καθώς επίσης και σε ποικίλα άλλα θέματα που αφορούν την σήμανση και ασφάλεια του οδικού δικτύου και των οχημάτων, τον εξοπλισμο ΟΤΑ, εργολάβων δημοσίων εργων και επιχειρηματειών

οροι χρήσης